Karafki i dekantery

Czy karafka jest po to by ładnie wyglądać?


Karafka

Szklane naczynie, do którego wlewa się różnego rodzaju trunki - poczynając od wody, poprzez wino, nalewki, kończąc na whisky. Karafka może być wykonana ze szkła, ze szkła kryształowego lub często jest zrobiona z masywnego ciężkiego kryształu. Wtedy też przeważnie jest zdobiona.


Głównym zadaniem karafki jest ładnie wyglądać. Zamiast stawiać na stole butelkę, która jest brudna, ma nadtarganą etykietę i resztki przyklejonej do szyjki akcyzy to lepiej przelać trunek do ładnie wyglądającej karafki i w takiej formie serwować na stole.
Rytułał nalewania wina do kieliszka z karafki jest bardziej elegancki niz z butelki.


Karafki mogą występować w wersji z korkiem lub bez. Karafki bez korka służą do krótkotrwałego przechowywania wody lub wina. Ich zawartość jest przeznaczona do bieżącego spożycia. Przelewa się butelkę wina, stawia na stole i systematycznie rozlewa do kieliszków.


Bardzo często karafka posiada korek. Takie karafki zwyczajowo są używane do przechowywania mocniejszych trunków - często są to nalewki lub whisky. W tej wersji przeważnie karafki są masywne, często kryształowe i zdobione. Popularne są zestawy wraz ze szklankami do whisky lub w wersji do nalewek z małymi kieliszkami.



Dekanter


Dekanter

Szklane naczynie bardzo podobne do karafki. Różni się tym, że ma szeroki spód. Dekanter pełni też zupełnie inną rolę niż karafka. Dedykowany jest do wina i ma do spełnienia 2 zadania. Mianowicie napowietrzyć wino i zrównowarzyć (wydobyć) bukiet oraz jak sama nazwa wskazuje służy do dekantacji wina.


Napowietrzenie wina.
często wino by wydobyć jego prawdziwy bukiet potrzebuje odpowiedniego napowietrzenia. Dotyczy to głównie win, które po przechowywaniu w butelce mają bardzo 'skompresowane' walory zapachowo - smakowe. By rozrzedzić aromaty i równocześnie doprowadzić do ich odpowiedniego wymieszania, wino najlepiej przelać do dekantera. Ponieważ dolna część jest bardzo szeroka, powoduje to, że wino rozlewa sie na dużej powierzchni co zwiększa kontakt z powietrzem.


Dekantacja
Jest to słowo pochodzące z terminologii chemicznej i oznacza zlewanie cieczy znad osadu. W niektórych winach (przeważnie starszych) wytrąca się osad. Żeby uniknąć wlewania go do kieliszka stosuje się dekantację. W pierwszym etapie należy butelkę z takim winem pozostawić do odstania, następnie należy ją bardzo ostrożnie otworzyć i delikatnie przelać zawartość (bez osadu) do dekantera. Dzięki temu, że wino jest rozlane na bardzo szerokiej powierzchni osad powinien szybciej osiąść na dnie. W tym czasie wino się napowietrzy i możemy ostrożnie nalewać do kieliszków.


Powered by CMS Tikuna.NET     

Tematyka strony: kieliszki do wina, kieliszki bohemia, szkło bohemia, kryształ bohemia